Vergeten Foliumzuur te slikken / Forgot to take folic Acid | 2019

A multimedia installation by Milou Abel, Monicque Smallegange van der Zee
and Ted Oonk

In 2018 zijn de kunstenaars Milou, Monicque en Ted een briefwisseling gestart. Samen vormen ze een driehoeksverhouding waarin zij naar elkaar schrijven. Vanuit hun verschillende levensfases bespreken zei thema's als de Nip-test, anders zijn, empathie, het zorgen voor en het alledaagse. Er vloeiden autonome kunstwerken voort uit de brieven. Deze zijn vervlochten met wat er in de brieven uitgewisseld is.

ZACHT
Ted Oonk

In haar werk belicht en bevraagt Ted de manier waarop wij ons verhouden met zaken die afwijken van de norm. In het video werk 'zacht' staat de aanraking door dat wat anders is centraal. Het concept voor dit werk werd geboren door het idee dat we niet meer in aanraking komen met de ander als we alles weghalen dat niet aan onze standaarden voldoet. Hierbij gaat het letterlijk over de aanraking, onze basale behoefte tot connectie en fysiek contact. De traagheid van de bewegingen in de video laten je nauwkeurig kijken naar een eerste fysiek ontmoeting tussen twee mensen. Weten we om te gaan met hetgeen zo wezenlijk anders is als ons?

ZORG
Milou Abel

Haar inspiratie haalt Milou uit haar werk als zorgverlener. Het fotoboek ‘zorg’ bevat een reeks aan beelden en bijschriften die onderdeel zijn van een groter archief. De intieme foto’s en teksten tasten af wat zorg betekent en geven ruimte aan de ambivalentie in emoties die zorg met zich mee kan brengen. In de beelden vervagen de grenzen want wie zorgt er eigenlijk voor wie? En wanneer verandert zorg in zorgen?

ZIJN
Monicque Smallegange-Van der Zee

'Zijn' is een nummer dat Monicque heeft opgenomen en is geïnspireerd op de Nip-test. Door haar eigen ervaring met het krijgen van een kind beschrijft ze haar zorgen en wat het betekent om een gezond kind te krijgen. Hoe ziet 'gezond zijn' er eigenlijk uit? Een kind dat tien tenen en vingers heeft, of een lichaam heeft dat je kan gebruiken? Ook beschrijft het lied de zorgen die tijdens een zwangerschap naar voren komen. Want hoe maak je de keuze om wel of niet een nip-test te doen en waar baseer je die keuze dan op? 

 

Built with Berta.me

© TED OONK